امروزه با تغییر سبک زندگی و مشکلاتی همچون افزایش سن ازدواج ، ناباروری زنان نیز به مسئلهای شایعی تبدیل شده که نیاز به استفاده از روشهای جدید جهت درمان ناباروری را ضروری ساخته است. ناباروری در زنان بر اثر علل و عوامل مختلفی مانند اختلالات مادرزادی، مشکلات ژنتیکی، بیماریهای مختلف و عوامل محیطی و سبک زندگی شکل میگیرد. در این مقاله به نقش بیماری آندومتریوز که یکی از دلایل ناباروری زنان است، میپردازیم.
آندومتریوز چیست؟
آندومتریوز (endometriosis)، رشد غیرعادی بافت آندومتر در خارج از رحم و نقاط مختلفی از حفره لگنی یا شکم میباشد که گاهی حتی ریه فرد را نیز درگیر بیماری میکند. آندومتریوز از بیماریهای مؤثر در قدرت باروری زنان است که علت اصلی بروز آن مشخص نیست و اغلب با علائمی مانند دردهای لگنی شناخته میشود. پیش از اقدام به درمان، پزشک به کمک روشهای تشخیصی همچون سونوگرافی واژینال یا سونوگرافی مقعدی به شناسایی و محلیابی بافت آندومتریوز میپردازد. معمولاً علاوه بر روشهای ذکر شده، یک سونوگرافی از کلیه نیز برای بیمار انجام میشود. از آنجایی که جراحی برای برداشتن بافت آندومتریوز یک عمل حساس و مهم به شمار میرود، اغلب طی یک مرحله و بهصورت کامل به اتمام میرسد؛ با این حال، گاهی دارودرمانی هم برای بیمار تجویز میشود.
آیا اندومتریوز باعث ناباروری می شود؟
باید گفت که امکان وقوع بیماری آندومتریوز در هر مقطع از سنین باروری زنان وجود دارد؛ بنابراین پس از بلوغ دختران نیز ممکن است پیشروی این بیماری آغاز گردد و تا سالها تشخیص داده نشود. در هر حال، بیماری آندومتریوز معمولاً موجب ناباروری زنان به صورت دائمی و قطعی نمیشود و در صورت درمان با روشهای مناسب و پیشرفته، امکان حاملگی مجدد برای فرد وجود خواهد داشت.
اغلب زنان مبتلا به آندومتریوز، دچار اختلال در تخمکگذاری هستند. به همین علت پزشک برای تحریک تخمک گذاری، داروهای باروری و تحریک تخمکگذاری تجویز میکند. در این زمان به محض شروع تخمکگذاری، پزشک از روش IVF یا روش IUI استفاده میکند. اگرچه جراحی اصلیترین درمان آندومتریوز میباشد؛ اما پزشکان با توجه به پیشرفتهای علم پزشکی در مورد روشهای IVF و IUI، اغلب از این روشها برای درمان ناباروری حاصل از آندومتریوز استفاده میکنند.
برگرفته شده از:
https://khoobmishi.com/Blog/285/4-بیماری-مؤثر-بر-ناباروری-زنان-آشنا-شوید